Svadba a ročné obdobia

Svadba a 4 ročné obdobia


Zásnuby už za Vami a Vy rozmýšľate, ako bude Vaša svadba vyzerať. Kedy bude ideálny čas na svadbu, svadobné fotenie? Alebo už máte vybratý dátum, ale ako to bude vlastne v tom období vyzerať s počasím, možnosťami na svadobné fotografie vonku, kvetmi na výzdobu, vhodným líčením, šatami? To sú otázky, ktoré behajú v hlave každej neveste. Niektoré tipy v tomto článku Vám preto môžu pomôcť.


JAR
Všetko kvitne, príroda ožíva. Farebné kvety, slnečné lúče, blankytná obloha, sviežo zelená tráva. Svadobné fotografie nadobudnú nádych znovuzrodenia, začiatku niečoho nového. Už si stačí len vybrať, ktorá časť obdobia sa Vám páči. Jemné prebúdzanie, kvitnutie snežienok v posledných stopách snehu alebo romantické kvitnutie čerešní. Mesiace sú ani príliš chladné ani príliš horúce, a tak v oboch prípadoch môžete voliť z väčšiny rôznych druhov svadobných šiat, decentne prehodiť bolérko a môžete ísť. 

Toto obdobie vyhovuje aj zákuskom, ktoré ostávajú naďalej stuhnuté a svieže. Pre jarnú svadbu je ideálne zvoliť také kvety, ktorým toto obdobie praje. Takými sú napríklad narcisy, tulipány alebo aj pivónie, jazmín či iskerník. Výhodou jarnej svadby je aj väčšia cenová dostupnosť kvetov kvitnúcich na Slovensku. 

Avšak nevýhodou môže byť premenlivejšie počasie, kedy môžeme snívať o krásnych slnečných dňoch a nakoniec príde studený dážď alebo dokonca posledná snehová prikrývka. Ďalšou nevýhodou sú alergie na peľ, ktorými trpí takmer štvrtina obyvateľstva. Ak sa napriek alergii rozhodnete pre jarnú svadbu, lepšie bude usporiadať svadobnú hostinu v klimatizovaných interiérových priestoroch, pričom sa vyhnete aromatickým kvetom ako sú orgován, ľalia alebo hyacint.
Viete aké odtiene líčidiel alebo Vašich očí či vlasov vyniknú práve na jar?
Pleť: svetlá, slonovinová (ivory), so zlatistým nádychom
Oči: modré, svetlomodré či sýtomodré, sivozelené, sivomodrozelené, zlatohnedé, orieškovo hnedé
Farba vlasov: veľmi svetlé svetlozlaté, sýtejšie zlaté blond, blond pripomínajúce med či svetlé oriešky
Pery: ružové, jemne červené
Farby líčidiel: pastelové tóny: ružovej, sivej, zelenkavej
Šperky: zlato, nie však biele zlato či striebro


LETO
Leto, aké krásne obdobie, väčšina ľudí čaká len naň. Či už plánuje dovolenku alebo svadbu. Ak svadbu neprekazí letná búrka a horúčavy, dokáže dodať svadbe príjemnú atmosféru a svadobná hostina alebo obrad sa môže konať aj vonku. Z našej skúsenosti odporúčame z letných mesiacov jún, kedy sme sa brali aj my. Ako aj iní, tiež sme sa nechceli na svadbe potiť v šatách a oblekoch, a v polovici júna sa naozaj ešte horúčavy veľmi nevyskytujú, skôr sme sa obávali Medardovej kvapky. Obrad sme uskutočnili vonku v priestore penziónu, v ktorom bola hostina a tiež hostia aj my ubytovaní. Tento spôsob tiež môžeme len odporúčať, keďže aj z pohľadu hostí to bola skvelá voľba, chystali sa na svojej izbe, nikto sa nestresoval, a keď sa už blížil osudný čas, len pozreli z okna ako vyzerá situácia pred obradom a prípadne sa pobrali dole naň. 

Ak ste nevesta, ktorá má rada jednoduchosť a ľahkosť, jemné a ľahké šaty sú pre toto obdobie ako stvorené. Slnečné svadobné fotografie sa dajú uskutočniť niekde pri jazere, v prírode a aj v lese (kde Vám ani v horúčavách nebude príliš teplo). Pre tie páry, ktoré nepotrebujú alebo nechcú nablýskanú a prezdobenú svadbu, je skvelou príležitosťou spraviť „garden party“ pokojne aj na vlastnej záhrade či u niekoho z rodiny. Niektoré nevesty považujú za jednu z výhod letných horúčav na svadbe, že sa vypije menej alkoholu a viac nealka. Nuž, snáď len preto, aby nebolo toľko starostí s odpratávaním „spoločensky unavených“ hostí ;) . 

Letná svadba však prináša trochu viac nevýhod a vecí, na ktoré treba myslieť. Treba zabezpečiť dostatok vody a nealka, zákusky a torta aby sa nepokazili, miestnosť aby bola klimatizovaná, s ventilátormi alebo aspoň s dostatočným množstvom okien na vetranie, dodávatelia bývajú na leto vyťažení, hostia chodia na dovolenky, poprípade pokiaľ plánujete zabezpečiť aj ubytovanie pre hostí v priestoroch Vašej zábavy, nie každý penzión/hotel poskytuje túto možnosť počas mesiacov júl a august, práve kvôli dovolenkárom. Naaranžovať vlhčené obrúsky sú skvelým tipom pre spríjemnenie horúceho dňa, ktorý poskytne základný hygienický komfort.
Viete aké odtiene líčidiel alebo Vašich očí či vlasov vyniknú práve v lete?
Pleť: porcelánová, ružovkasto-béžová, žltobéžová alebo snedá mandľová, s olivovým nádychom
Oči: sivé, sivomodré až do tmavo modrej, modrozelené, tmavo hnedé, či orieškové
Farba vlasov: od veľmi svetlej platinovej blond, detskej blond cez svetloplavé, stredneplavé, až po tmavoplavé, popolavoplavé, aj svetlohnedé, či hnedé v intenzívnejšom odtieni, čokoládovohnedé
Pery: jemne ružové s modrým nádychom
Farby líčidiel: ružová, staroružová až orgovánová, sivá až do striebornej s nádychom perleťovej
Šperky: biele zlato či striebro, sivé perly, všetky šperky v tónoch ružovej farby


JESEŇ
Krajina naberá na kráse svojou farebnosťou ako po vypratí v Perwolle, ustupujú horúčavy, vánok prináša dlho očakávané osvieženie po lete. Ak ste chceli čarovné obdobie na svadbu ale nechceli ste sa potiť v lete alebo mrznúť v zime, jeseň je ideálnou voľbou. Fotografiám dodá krajina nádherné farebné pozadie. Čo sa kytice a kvetinovej výzdoby týka, do popredia sa dostávajú najmä gerbery, ktoré ponúkajú širokú škálu farieb, ale tiež astry, chryzantémy, ľalie.

Výhodou jesennej svadby je tiež krásny západ slnka, ktorý môžete využiť na čas fotenia sa nevesty a ženícha spolu so svojimi hosťami. Tiež farebnosti interiérovej výzdoby sa medze nekladú. Nevesty si termín na jeseň volia často bez váhania práve pre spomínané nepopierateľne silné stránky obdobia.

Ako je jesenná svadba bohatá na farby, tak je chudobná na nevýhody. Môže sa však naskytnúť väčšia obľuba tohto obdobia u neviest a tak sa môžete stretnúť s vyťaženosťou dodávateľov, priestorov, kapiel, DJov.
Viete aké odtiene líčidiel alebo Vašich očí či vlasov vyniknú práve na jeseň?
Pleť: broskyňová, slonovinová (ivory)
Oči: svetlozelené, olivovozelené, tmavohnedé
Farba vlasov: medené so zlatistým nádychom, zlatisto-tmavohnedé, zlatisto červené, ryšavé
Pery: sýto červené
Farby líčidiel: zemité tóny, zlatá či medová, khaki
Šperky: zlato, drevo, nažltlé perly


ZIMA
Mať svadbu v zime môže vytvárať predstavu krásnej rozprávkovej svadby, krajina snehobiela ako samotná princezná - nevesta, padajúce vločky,... Ideálna príležitosť obliecť si honosné šaty hodné princeznej. Výhodou takých šiat v tomto období je, že v nich neveste nebude taká zima. Na leto by asi máloktorá volila taký typ šiat, keďže už aj bez takých šiat dokáže byť človeku veľmi teplo. Zima však kvetom moc nepraje, aké kvety teda vybrať? Našťastie máme aj kvety dostupné počas celého roku, a to sú napríklad ruže, frézie, karafiáty, alstromérie, orchidea cymbídium.

Výhodou tohto obdobia sú nádherné fotografie ako z rozprávky, zákusky sa nekazia, jednoduchšie zoženiete sálu a dodávateľov, ktorí často pýtajú menej peňazí ako v sezóne, aj samotní hostia sú menej zaneprázdnení a tak môžete rátať s väčšou účasťou. Nevestu tiež poteší lepšia výdrž make-upu. Aj hostia sa viac zdržujú vnútri a viac sa bavia na parkete ako niekde vonku.

Avšak ak sa pre takúto svadbu rozhodnete, nezabudnite sa poriadne obliecť, aby ste svadobnú cestu nestrávili v teplotách "vyšťavení" z energie. Nevýhodou tiež môže byť už ospevované počasie – ak snehová nádielka nevýjde, bude poľadovica alebo typická čľapkanica, dokáže to pokaziť celú náladu. A síce sa poriadne naobliekate, čo s topánkami? Prezúvať sa? Alebo prežiť tú zimu v tých krásnych otvorených topánočkách/lodičkách?
Viete aké odtiene líčidiel alebo Vašich očí či vlasov vyniknú práve v zime?
Pleť: veľmi svetlá až porcelánová, tzv. snehulienkovo biela
Oči: tmavo hnedé, žiarivé ľadovomodré, čierne
Farba vlasov: veľmi tmavé, čierno hnedé až čierne
Pery: červené s modrým nádychom
Farby líčidiel: červená, biela či ľadovo modrá
Šperky: striebro, platina či biele zlato, chladné biele perly, rubín alebo smaragd

Ďalšie typy na svadobné líčenie:


Svadobné líčenie pre článok predstavila Miroslava Vieriková, Ružomberok. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára